Zaal 3 - De telegraaf

De mens raakte steeds beter geïnformeerd dankzij onder andere de krant en de telegraaf.


Naam: Industriële revolutie

Datum: Eind 18e eeuw

In de derde mediarevolutie stond de industriële revolutie centraal. Veel dingen werden op massale schaal geproduceerd. Als gevolg hiervan gingen de kleine(re) bedrijven failliet, waardoor de vele werklozen gedwongen werden om ergens anders werk te gaan zoeken. Op het platteland was bijna geen werk meer te vinden en mensen hadden geld nodig om te overleven. Dus trokken ze massaal naar de steden, ook wel bekend als urbanisatie. De werklozen hoopten in de steden een goede baan te vinden. Vaak konden ze terecht in een van de fabrieken die als gevolg van de industriële revolutie waren opgericht. De fabrieken breidden zich snel uit omdat ze steeds meer werknemers kregen en een toename in de vraag naar producten. Dit trok weer nieuwe arbeiders aan van het platteland. En dat proces zou nog wel even doorgaan. Binnen tientallen jaren liep het platteland leeg en ontstonden er grote steden en metropolen met miljoenen inwoners. Ook werden er steeds meer en nieuwe(re) producten geproduceerd die vervolgens weer aan de bevolking in de steden werden verkocht in de vorm van massaproductie.

Naam: Urbanisatie

Datum: Begin 19e eeuw

Dankzij de toegenomen werkloosheid op het platteland trokken mensen massaal naar de steden om werk te zoeken.
















Naam: Originele ontwerp van de telegraaf door Samuel Morse

Datum: 1844

Dankzij de uitvinding van Samuel Morse werd bijna directe communicatie over grote afstanden  mogelijk.

 

 

 

 

 

 











Naam: Vrouwenemancipatie

Datum: 1883

Aletta Jacobs eiste in 1883 het stemrecht voor vrouwen op. Dit wordt gezien als het begin van de vrouwenemancipatie in de wereld.















Naam: Meer geld en tijd beschikbaar

Datum: 1959

Op 29 mei werd in de Groningse gemeente Slochteren het eerste gas ontdekt. Dankzij deze gasbel werd Nederland een stuk welvarender.




















Mess up: De blije familie

Hoge functionarissen uit de fabrieken lieten graag aan de arbeiders op het platteland doorschemeren, dat werken in een fabriek ze veel gelukkiger en rijker zou maken. En dat terwijl de omstandigheden in de steden niet per definitie beter waren. De arbeiders van de fabrieken leefden in krotten van huizen, die snel waren gebouwd om de explosieve groei van arbeiders op te vangen. Er was sprake van slechte hygiënische omstandigheden en gebrek aan riolering. Ook leidde de uitstoot van giftige gassen van de fabrieken tot veel verschillende ziektes en vervuiling. En om het nog erger te maken, kregen de arbeiders een loon waarvan ze nauwelijks konden leven, waardoor er veel mensen dood gingen van de honger. Het ergste is dat dit nog steeds gebeurt, maar dan in derdewereldlanden. En we doen er veel te weinig aan! Wij zijn nu het blije gezin, omdat miljoenen mensen zich letterlijk dood werken zodat wij in rijkdom kunnen leven. Dus volgende keer als je ergens om zeurt, denk eens na en vraag jezelf af: Ben ik verwend? Hebben anderen het slechter dan mij?






Geen opmerkingen:

Een reactie posten