Zaal 2 - De boekdrukkunst

De mens begon kennis en ideeën te verspreiden door middel van boeken.


Naam: Boekdrukkunst.

Datum: Circa 1450

Europa werd geplaagd door de zwarte dood, ook wel bekend als de pest. Tientallen miljoenen mensen gingen dood door de builenpest. Hierdoor onstond er, gek genoeg, welvaart. Want opeens was er een overschot aan voedsel en grondstoffen! Waar de boer vroeger tien mensen moest voeden, hoefde hij er nu maar vijf te voeden.

Maar door de pest onstond er ook een tekort aan arbeiders, want bijna de helft van de bevolking in Europa was dood. Hierdoor moest de bevolking met slimme ideeën en uitvindingen komen om het werk efficiënter en sneller te maken. Een van deze uitvindingen was de boekdrukkunst. De boekdrukkunst maakte het publiceren van geschriften en boeken vele malen sneller. Waar voorheen twee monniken een jaar deden over het maken van een bijbel, kon nu in een relatief korte tijd een bijbel gemaakt worden door de mechanische drukpers. Doordat boeken zo snel gedrukt konden worden en doordat het geloof in God was aangetast door de zwarte dood, gingen mensen op zoek naar verklaringen buiten de bijbel om. Wetenschappelijke ideeën en boeken werden gedrukt en die konden weer worden gecontroleerd en geverifieerd door andere wetenschappers. Hierdoor werden verschillende belangerijke ontdekkingen gedaan, zoals nieuwe medicijnen en landbouwtechnieken. De kwaliteit van het leven ging met sprongen vooruit dankzij de boekdrukkunst.


Naam: De gedrukte bijbel

Datum: Circa 1450

Dankzij de boekdrukkunst konden bijbels veel sneller worden gemaakt, waardoor de bijbels ook voor het gewone volk beschikbaar kwamen.












Naam: De renaissance

Datum: Begin 15e eeuw

Het geloof brokkelde af en mensen gingen zelf op zoek naar antwoorden.



















Naam: Taal- en leesonderwijs zoals wij dat kennen

Datum: Circa 1500

Rond 1500 na Christus onstond de basis van het Taal- en leesonderwijs zoals wij dat nu kennen.











Naam: Massacommunicatie

Datum: Circa 1600

De onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt werd snel bekend dankzij massacommunicatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mess up: SMS druk


Na de uitvinding van de boekdrukkunst werden er steeds grotere aantallen boeken gedrukt. Over het algemeen was er sprake van correct taalgebruik zonder spelfouten (zoals men gewend was in de bijbel). Tegenwoordig is dat wel anders. We communiceren met afkortingen en laten hele woorden gewoon weg! Ook hoofdletters, punten en andere leestekens worden nogal eens incorrect gebruikt. De taal wordt langzaam maar zeker verdrukt door de SMS taal. Afkortingen zoals LOL en ROFL worden nu ook al in het echte leven gebruikt, in plaats van dat mensen Laughing out loud en rolling on the floor laughing zeggen. De Nederlandse taal wordt langzaam maar zeker verpest door de SMS taal en de afkortingen die daarin gebruikt worden. Stel je eens voor hoe een bijbel met dat soort woorden eruit zou zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten